top of page
Writer's pictureLiene Everse

The best way to save money while traveling

Updated: Aug 15, 2019

ENG/ I'm sure there are many ways to save money while traveling, for example, making your own food, visiting non-touristy places (but recommended by locals), using travel apps (right now using gasspy app, which shows cheapest gas stations around you), camping etc. But one of the best ways to save huge money is volunteer 2-4 hours of work a day in exchange for accommodation and food, also known as wwoofing or helpxing.


LV/ Vislabākais veids, Kā ietaupīt naudu ceļojot.

Droši varu apgalvot, ka ir dažādi veidi, kā ietaupīt naudu ceļojot, piemēram, apmeklējot vietējās vietas (nevis tūristu), netērējot naudu kafejnīcās vai restorānot, izmantojot ceļošanas lietotnes telefonā (piemēram, šobrīd izmantojam gasspy, kas parāda lētākās uzpildes stacijas tuvākajā apkārtnē), nakšņojot kempingos utt. Bet viens no veidiem, kā ietaupīt visvairāk, ir naktsmājas un ēdiens apmaiņā pret dažām stundām darba dienā - zināms kā wwoofing vai helpxing.


Centre of New Zealand / Jaunzēlandes centrs

ENG/ Wwoof and Helpx are websites, which connect hosts and volunteers for different types of work for accommodation jobs. It's especially beneficial when traveling countries like New Zealand, where accommodation prices tend to be high. For example, for an average looking Airbnb room it's about 210$ (126EUR) a week/ 850$ (504 EUR) a month. Saving money allows you to travel longer without working. Some places even give you food, a private place with your own bathroom or allow you to use their swimming pool. Sounds perfect and that's why we've done 3 helpx'es here already - in Orewa, Hamilton and Nelson. Each of them was different with advantages and disadvantages.


LV/ Wwoof un Helpx ir interneta vietnes, kas apvieno brīvprātīgos darbiniekus un māju/fermu saimniekus, piedāvājot dažāda veida darbus apmaiņā pret dzīves vietu. Īpaši izdevīgi izmantot šādu iespēju, ir apceļojot tādas valstis kā Jaunzēlande, kur cenas par naktsmītnēm ir salīdzinoši augstas. Piemēram, cena par vidēji labu istabu Airbnb ir aptuveni 210$ (126EUR) nedēļā / 850$ (504 EUR) mēnesī. Apmaiņā pret dažām stundām darba dienā, ir iespēja ceļot ilgāk bez atalgota darba. Dažas no vietām pat sagādā ēdienu, dod privātas telpas ar atsevišķu vannas istabu un ļauj izmantot peldbaseinu.


Helpx in Orewa


ENG/ This was our first Helpex and we didn't know what to expect. The area we lived in was very fancy and full of modern, expensive looking houses. But the picture shows a complete opposite, we stayed in a campervan next to a house. Although this is where we lived in, we could also use the kitchen and bathroom in the house and everything turned out pretty cool. We stayed there for a week, enjoying the beach, good walks and food.

The work there was super easy - emptying the dishwasher, vacuuming some rooms and walking with little dog Harry. And we didn't have to do it every day. Basically, we didn't work at all. :D We also met two girls, who rented rooms in the house. Another advantage was the location - just 30min away from Auckland centre.


LV/ Orevā bija mūsu pirmā pieredze, izmantojot Helpx. Dzīvojām ļoti skaistā rajonā, kur apkārt bija tikai modernas un dārgas mājas. Tomēr bildē redzams kaut kas pilnīgi pretējs - mūs iekārtoja kemperī, kas bija novietots blakus mājai. Tur mēs naktī gulējām, bet pa dienu varējām izmantot arī virtuvi un vannas istabu mājā. Šeit palikām nedēļu, izbaudot Orevas pludmali, daudz staigājot un paši gatavojot ēst.

Darbi bija ļoti vienkārši - iztukšot trauku mazgājamo mašīnu, izsūkt dažas istabas un izvest pastaigā sunīti Hariju. Šo noteikti nevēja nosaukt par strādāšanu 2-3 stundas dienā. Dzīvojot šeit, iepazināmies arī ar divām jaukām meitenēm, kas īrēja istabas (tāpēc mums nebija vietas mājā un bija jāguļ kemperī). Vēl viena priekšrocība, bez tā, ka īpaši neizjutām, ka strādājam, bija lokācijas vieta - māja atradās ārpus Oklendas lielās burzmas, bet joprojām ļoti tuvu centram (20-30min braucienā).

Walking with the dog Harry / Pastaigā ar sunīti Hariju








Helpx in Hamilton

Hamilton Gardens / Hamiltonas dārzi

ENG/ I don't really have that many pictures of Helpxing in Hamilton, I guess because we had to do a lot of work there. Even though these people really knew how to recruit (use) helpx people, it was a really nice experience living in a real kiwi family - with Warren, Cate and son Edward (other son visited from time to time as well). The work was mostly outside work such as gardening, lawn mowing, swimming pool cleaning, stair polishing etc. It took long hours and it wasn't really how we agreed, but staying in this place had some really good advantages. We could get 3 meals a day (Cate made them for us) for free. Considering that we didn't pay for both food and accommodation - we saved a lot of money. We had our own two floor space just for us with our own bathroom, TV and lounge. And we could also use their kitchen and living room as well as the swimming pool. The family was really friendly and even took us to their son's foosball games. Staying here was both hard work and fun.


LV/ Mums nav īpaši daudz bildes no Hamiltonas Helpx, laikam jau tāpēc, ka šeit, pretēji iepriekšējai vietai, bija ļoti daudz jāstrādā. Šie cilvēki zināja, kā lietderīgāk izmantot brīvprātīgo darba spēku un darba netrūka nevienu dienu. Sākumā tika minēts, ka tiks dotas brīvdienas, tomēr brīvā laika šeit bija maz. Pārsvarā strādājām dārzā, pļāvām zāli, tīrījām baseinu, pulējām kāpnes utt. Kaut gan darbs nebija vieglākais, ieguvām interesantu pieredzi, dzīvojot īstā kivi ģimenē - ar tēti Warren, mammu Cate un dēlu Edward (otrs dēls - Jack, arī ik pa laikam apciemoja ģimeni). Liels pluss, dzīvojot šeit, bija tas, ka mums nebija jādomā par ēdiena pirkšanu un ēst gatavošanu, jo Cate mums katru dienu gatavoja. Ņemot vērā to, ka nemaksājām par ēdienu un dzīvošanu, mēs ietaupījām daudz naudu. Bija pat vairākas dienas, kad nebijām iztērējuši ne dolāra. Vēl viena priekšrocība - mums bija pašiem savas privātās telpas atsevišķā mājas daļā. Mums bija arī sava vannas istaba, TV un atpūtas telpa, kā arī varējām izmantot virtuvi, viesistabu un peldēties peldbaseinā. Ģimene bija ļoti draudzīga un mūs pat aicināja doties uz dēla futbola spēlēm. Varētu teikt, ka šeit padarītais darbs atmaksājās - bija daudz jāstrādā, bet tajā pašā bija arī jautri un forši.




With Cate and Edward

Helpx in Nelson, Fairfield House

The Fairfield House

ENG/ The third Helpx, which was our favourite, was in Nelson at Fairfield house. We chose this place, because 1. - no one else was available, 2. - we knew it's a great place for weekly events, 3. - we knew we'd meet new people. And we're really happy we had a chance to experience life at this magical house. Things we did mostly was cleaning around the house, gardening (very easy), helping at events - serving drinks and running a wood fired pizza oven. The best thing out of this - we could enjoy all the events for free (ok, not free, but with a little help). It never felt like we were working, because the house was all about fun and celebration. It always seemed to be alive with people running in and out. We also became friends with several people, who worked for accommodation too - Jack and Hannah from US, Sofie and Romen from France. Staying and working together with them made it even more easier and fun. Also we went together to beaches, bars, enjoyed evenings with a bonfire and even did a little trip to Nelson Lakes National Park. We also met other people from Fairfield house community - Dru, Prue, Joe, Lana, Breeze etc. Spending a month of Summer here was the best thing we could do. We saved money while meeting new people and having fun. It was as good as it sounds.


LV/ Trešais un mūsu līdz šim favorīts - Helpx Nelsonā, Feirfildas mājā. Izvēlējāmies šo vietu, jo 1. - neviens cits tajā brīdī nebija pieejams, 2. - zinājām, ka šajā mājā ik nedeļu notiek forši pasākumi, 3. - zinājām, ka iepazīsim jaunus cilvēkus. Esam ļoti priecīgi, ka tā, jo dzīve šajā mājā bija kā viens liels piedzīvojums. Darbi šeit nebija grūtī - uzkopām mājas apkārtni, dārzu un palīdzējām pasākumos - strādājām bārā un cepām picas īstā, ar malku kurināmā krāsnī. Forši bija tas, ka visi pasākumi mums bija par brīvu (ok, par nelielu palīdzību). Mēs nekad nejutāmies, ka strādājam, jo visu ko darījām - izbaudījām. Māja vienmēr šķita dzīva un pilna cilvēku. Iepazinām arī citus cilvēkus, kas arī palika Feirfildas mājā un bija tādi paši ceļotāji kā mēs - Jack un Hannah no Amerikas, Sofie un Romen no Francijas. Dzīvojot un strādājot kopā, kļuvām par draugiem un kopā darbi likās vēl vieglāki un jautrāki, Kopā devāmies arī uz pludmalēm, bāriem, vakaros sēdējām pie ugunskura un bijām pat devušies nelielā izbraucienā uz Nelsonas Ezeru Nacionālo Parku. Iepazinām arī cilvēkus no Feirfildas mājas kopienas - Dru, Prue, Joe, Lana, Breeze un citus. Pavadīt veselu vasaras mēnesi šeit bija labākais, ko varējām izdarīt. Iepazināmies ar cilvēkiem, pavadījām labi laiku un ietaupījām naudiņu. Izklausās labi un tā tas arī bija.

Dru (NZ), Romen (FRA), Roberts

Sofie (FRA), Hannah (US)

Jack (US)





ENG/ It's also significant to mention the host of this house. The Fairfield house is run by this lovely and life loving lady - Catherine, who just loves company. She is not very young, but in her heart she felt like our age. She loves music, dancing, good food and deep conversations. We even had a pancake breakfast and movie night all of us together. She knows how to enjoy life for sure.

LV/ Būtu grēks nepieminēt mājas saimnieci - jauko un dzīvespriecīgo Catherine. Viņa nemaz nav tik jauna, bet sirdī likās, ka ir mūsu gados. Viņai patīk dejot, baudīt mūziku, gatavot garšīgu ēdienu un iesaistīties dziļās sarunās. Catherine mīl kompāniju un mūs pat aicināja uz pankūku brokastīm un filmu vakaru. Mums no viņas daudz kā mācīties, jo īpāsi, kā izbaudīt dzīvi.

Catherine, Roberts, Liene


Pancake breakfast / Pankūku brokastis

______

ENG/ Hope you got the idea of how we save money while traveling and why we can afford not to work for months. I also think it's a good way to get to know the culture by living like locals do. Anyone who's planning to travel for a year or more, I advise you to try Wwoof or Helpx if you haven't already. It's not just about saving money, it's also about different kind of travel experience. Right now we're staying at our 4th Helpx in Christchurch, doing 3 hours work in exchange of a really nice flat with a great view over the city. Sunsets from here are amazing!


LV/ Ceru, ka devu nedaudz plašāku ieskatu tajā, kā mēs šobrīd ceļojam un kāpēc mēs varam atļauties vairākus mēnešu nestrādāt. Manuprāt, tas ir ne tikai veids, kā ietaupīt naudu, bet arī kā tuvāk iepazīt vietējo kultūtu un iepazīt jaunus cilvēkus. Tie, kuri plāno paceļot ilgāku laiku (gadu vai vairāk), es ieteiktu pamēģināt Wwoof vai Helpx, ja tas vēl nav mēģināts. Mēs noteikti esam izbaudījuši pavisam citādu ceļošanas pieredzi.

Šobrīd jau esam citā pilsētā - Kristčērčā un arī dzīvojam caur Helpx. Par 3 stundām dienā, mums ir sava mājiņa ar skaistu skatu uz pilsētu. Saulrieti šeit ir maģiski!


Till next time. Thank you for reading!

Līdz nākošajai reizei un paldies, ka lasi!


x Liene






Comments


bottom of page